Hypnose

De hypnotherapeut is opgeleid tot Internationaal Register Hypnotherapeut en is bekend met verschillende specialisaties en technieken om zo verschillende klachten en personen te kunnen behandelen.

Wat is hypnose niet?

Hypnose is niet eng en het is niet een vorm die gebruikt wordt om je gekke dingen te laten doen. Hypnose wordt niet gebruikt om je dingen te laten doen die je niet wilt. Hypnose is niet iets waar je niet meer uit kunt komen. Dit zijn fabels.

Wat is hypnose wel?

Onder hypnose gaan is een vorm van trance waarbij je geholpen wordt om een lage hersenfrequentie tot stand te brengen. In deze lage frequentie ben je in de gelegenheid om veranderingen aan te brengen in je overtuigingen. Hier worden suggesties aangeboden door de hypnotherapeut die jullie samen van te voren hebben afgestemd.

Hoe voelt het?

Hypnose voelt voor iedereen verschillend maar wordt over het algemeen omschreven als een hele relaxte staat, een staat van ontspanning. Een wijze om alle bewuste gedachtes even tot rust te laten komen. Dit bereik je door de hersenfrequentie zo laag mogelijk te krijgen, net boven de frequentie van slapen. Waarschijnlijk ben je zelf ‘onbewust’ al vaker in een hypnotische staat geweest. Het gevoel waarmee je onder hypnose zijn mee kunt vergelijken is het gevoel dat je hebt als je heerlijk ontspannen in een warm bad ligt, je ogen gesloten hebt en lekker wegdroomt op een fijn muziekje. Iemand komt plots de badkamer binnen, je kijkt op en ineens ben je bewust dat je al veel langer dan je dacht ontspannen in bad ligt. Of wanneer je in de auto een wat langere rit maakt op een voor jou bekende weg, je staart naar de weg en de auto's voor je uit. Aangekomen bij een kruising wordt je ineens meer alert en weet je eigenlijk niet meer hoe je de weg daarvoor af bent gereden. Je wordt ineens bewust dat je op een soort van automatische piloot hebt gereden. Deze status is vergelijkbaar met de hypnotische staat en het gevoel dat het je geeft. Hypnose werkt alleen goed als je echt graag wilt. Je moet overtuigd zijn dat de situatie/ het probleem, kan veranderen. Als je daar in gelooft en je laat begeleiden dan kun je goed in hypnose komen. Cliënten die wat meer moeite hebben met ‘controle loslaten’ kunnen ook onder hypnose worden gebracht, alleen behoeft dit soms een wat specifiekere techniek.

Directe hypnose

Bij ECHT wordt er door de hypnotherapeut gebruik gemaakt van de vorm; directe hypnose. In tegenstelling tot indirecte hypnose, wordt de hypnotische staat zo diep mogelijk gemaakt waardoor het aanpakken van de klacht en het geven van de suggesties om te veranderen meer effect zullen hebben. Deze therapie is hoog effectief, krachtig en bondig! Veel hypnotiseurs maken gebruik van indirecte hypnose. Hierbij zijn er meer sessies nodig en komt het effect wat later, omdat er niet getracht wordt de cliënt te hypnotiseren tot een zeer lage hersenfrequentie.   Onderzoek laat de volgende effectiviteit van directe hypnose zien t.o.v. andere therapievormen:
  • Directe hypnotherapie - herstel percentage 95% - aantal sessies 1
  • Indirect hypnotherapie - herstel percentage 93% - aantal sessies 6
  • Gedragstherapie - herstel percentage 72% - aantal sessies 22
  • Psychotherapie - herstel percentage 38% - aantal sessies 600